Suceava

duminică, 27 iunie 2010
V-am povestit desigur despre participarea mea la concursul de la Suceava si v-am promis niste poze. Ei, bine, dupa lungi cautari am gasit cablul de date si am descarcat pozele...Iata calatoria mea in Bucovina...

Gara din Burdujeni.











O ploaie naprasnica m-a intampinat cand am ajuns in Bucovina noastra draga. Nici macar nu m-am incumetat sa ies din gara. Am preferat in schimb sa admir un cuib de porumbei. Cu cata migala aducea porumbelul ramurele pentru cuib.


































Si am vazut si un catel vagabond. Atunci m-am gandit ca sarmanul traieste din resturile pe care le lasa oamenii sub scaune sau aruncate prin colturi. Poate cainii vagabonzi nu ar mai fi daca responsabilitatea noastra ar creste, dar asta e o discutie de mai tarziu...























Pana la urma am lasat meditatiile filozofice pe alta data si am descoperit cu mult entuziasm liceul la care trebuia sa fiu gazduita: CN "Petru Rares" Suceava.












M-am intalnit cu domnul Prof. Cirstian care m-a primit cu zambetul pe buze. Instantaneu am zambit si eu. E ciudat cum reactia asta se poate molipsi. Un elev m-a condus spre camin, pedagoga mi-a dat cheia si m-a anuntat ca venisem ultima, "dar nu cea din urma" speram in gandul meu. Colegele plecasera la o mica plimbarica, eu am luat cina cu alte fete cu care ma imprietenisem si asa a trecut ziua de vineri 21 mai.

A doua zi, sambata, 22 mai, s-a tinut festivitatea de deschidere, dupa care a urmat examenul propriu-zis. Cerinta noastra era sa redactam jurnalul primelor trei zile a unui roman plecat in strainatate. Pe urma ploaia ce se transformase intr-o furtuna ne-a stricat planurile de a merge la Voronet, a fost poate singurul lucru pe care l-am regretat, ca nu am vazut vestitul "albastru". Cine stie la anul? Poate ma mai calific. Oricum organizatorii nu ne-au dezamagit si ne-am dus la o manastire mai apropiata: DRAGOMIRNA.

























































In anul 1602, Anastasie Crimca, viitorul Mitropolit al Moldovei, a ctitorit pe proprietatea sa de la Dragomiresti o mica biserica de plan dreptunghiular, prevazuta cu un pridvor deschis, cu o bogata decoratie exterioara realizata din caramizi smaltuite. Acest locas a fost inchinat sfintilor Ilie, Enoh si Ioan Teologul, edificiu cunoscut sub numele de "biserica schitului". A fost sfintita la anul 1609. Biserica Manastirii Dragomirna, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh", impresioneaza prin silueta sa alungita pe plan mixt, cu o turla inalta si zvelta.
Infatisarea sa fortificata se datoreaza si domnitorului Miron Barnovschi (1627) si epocii istorice, cand orice lacas sfant era expus navalirii tatarilor, cumanilor, etc.

Cateva morminte din interior:













































Moastele sfantului Mare Mucenic Iacob Persul















Alte imagini din interiorul Manastirii.

















































O Observatie: Doar a doua parte (cum intri) a bisericii este pictata pe interior, prima nu. Exista teoria cum ca in acea vreme mai existau si necrestini care participau la slujba, ei erau lasati in pronaos si prima parte a naosului, iar crestinii in lacasul pictat. Sau o alta teorie vehiculeaza cum ca tatarii ar fi distrus prima parte sau s-ar fi lasat neterminata pictura din cauza unei navaliri.

Doua simboluri interesante ale manastirii sunt braul din 3 legaturi care o inconjoara si cele 7 trepte pe care trebuie sa le urcam pana in biserica. Braul are vestita semnificatie religioasa: Sfanta Treime, si cea istorica: visul unirii de la 1600 (care nu a durat din pacate), iar cifra 7 este simbol: in 7 zile a creat Domnul Cerul si Pamantul, a 7-a treapta e Ziua Odihnei, intram in Biserica, sunt 7 cete de ingeri, etc.























Alte poze:















































































Lacul din spatele Manastirii:












Ziua s-a incheiat cu festivitatea de premiere, lansarea revistei Alecart de care v-am mai povestit si o conferinta sustinuta de Angelo Mitchievici, critic literar, eseist si publicist asupra Filmului romanesc inainte si dupa 1989.


Ultima poza, grupul in care m-am simtit bine...












PS: Toate pozele imi apartin!

4 comentarii:

Mallynna spunea...

frumoase poze

Oriana spunea...

minumate fotografiile :X

te astept sa ajungi si pe la Radauti >:D<

Unknown spunea...

Te-am descoperit de curand,iar acest ultim reportaj mi-a rascolit sufetul si amintirile tineretii.Pentru mine Manastirea DREGOMIRNA este ceva misterios.Racoarea ce te-nvaluie atunci cand urci catre manastire,zidurile masive ce-ti confera siguranta odata ce le-ai trecut pragul si biserica semeata cu braul ei,unica in zona,linistea si trairea sufleteasca,te fac sa nu o uiti.Cred,sper sa nu ma insel,este singura manastire nepictata pe afara din Moldova.Superbe poze,minunati cuti,iar TU-MINUNATA FATA. Miss Ana

Teuvo Vehkalahti spunea...

Very nice picture of you and your blog as a whole is regarded as a nice and readable. Come take a look Teuvo images www.ttvehkalahti.blogspot.com blog and tell your friends Teuvo pictures blog. Very good and pleasant autumn scenic roads. Teuvo Vehkalahti Suomi Finland

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate